Valikko
 Etusivu
 Säännöt
 Yhteystiedot
 Kisajollaprojekti
 Tulokset
 Kuvia 2007
 Kuvia 2008
 Kuvia 2009
 Kuvia 2010
 Kuvia 2011
 Kuvia 2012
 Kuvia 2013
 Kuvia 2014
 Kuvia 2015
 Kuvia 2016
 Kuvia 2017
Päivälaskuri
Linkit
 

Pienvenekalastuksen SM 2017 voittajiksi Eetu ja Perttu Kemppanen

Lieneekö sateinen ja viileä kesä verottanut osallistujia, mutta 8 sitkeää ja vettä pelkäämätöntä venekuntaa lähti jahtaamaan kaloja ja kunniaa tämän vuoden kisoissa. Sään suhteen kisa-aamu näytti vielä kohtalaiselta, mutta heti kisan alussa Esteri avasi kuuluisan luukkunsa ja antoi tuta koko kisan ajan. Ihan kuin kiusallaan sade myös päättyi heti kisojen päätyttyä ja kalastajien rantauduttua. Harvoin on järveltä tullut rantaan niin kohmeessa olevia miehiä ja naisia kuin tämän vuoden kisoissa, joutuipa osa jopa jättämään leikin kesken lähdettyään vesille turhan keveässä varustuksessa. Säästä johtuen myös tämän vuoden kuvagalleria on hieman totuttua pienempi.

Kisan alku meni perinteisissä merkeissä, järjestäjät tarjosivat kisailijoille ja paikalle saapuneelle yleisölle perinteisen jäämeren kalakeiton lisukkeineen. Alkusanojen jälkeen kisa käynnistettiin ja kilpailijat siirtyivät verkalleen kalavesille, kiirettä vesisateeseen ei tuntunut monellakaan olevan. Sateesta huolimatta suurin osa kilpailijoista jaksoi kalastaa koko kolmetuntisen ja kalaakin saatiin sen verran että kilpailijat saatiin paremmuusjärjestykseen.

Totuttuun tapaan onki- ja pilkkimiehet miehittivät jälleen palkintosijat ja kesän -17 voittajiksi selvisi jälleen tuttu kaksikko Eetu ja Perttu Kemppanen. Veljesten kisamenestys on ollut vuosien varrella vertaansa vailla, jää nähtäväksi löytyykö tulevien vuosien kisoista ketään joka pystyy katkaisemaan nuorten miesten voittoputken.


Tulokset 2017:

1. Eetu ja Perttu Kemppanen 4,89 kg

2. Jukka Manninen ja Esa Oksanen  2,67 kg

2. Jani Karvonen ja Susanna Tolonen  2,15 kg


4. Antti Huuhtanen ja Markus Oikarinen 1,74 kg. 5. Toivo ja Onni Ojalehto 0,94 kg. 6. Kimmo Karvonen 0,91 kg. 7. Mika Karvonen 0,13 kg. 8. Jyrki Oikarinen, ei saalista.


Suurin kala
Antti Huutanen ja Markus Oikarinen
hauki 1,03 kg


Tänä vuonna kilpailun erikoispalkinto luovuttettiin kisojen nuorisokaartille, jotka sitkeästi ja innokkaasti jaksoivat huonosta syönnistä huolimatta kalastaa kisan loppuun saakka ja viimeisellä hetkellä saivat narrattua hauen koukkuun.


Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Toivo ja Onni Ojalehto

Kiitoksia paljon kilpailijoille sekä yleisölle. Erityiskiitokset Kaija Toloselle ja Kuusamon uistimelle palkintouistinten lahjoittamisesta.


 

Pienvenekalastuksen SM 2016 voittajiksi Eetu ja Perttu Kemppanen


Vuoden 2016 kisat olivat juhlakisat useammassakin muodossa. Järjestyksessä oli jo kymmenennet jollakisat ja lisäksi useampi Hossan nuorisosta täytti tahi täyttää vuoden aikana kunnioitettavat 40 vuotta. Tapahtumien johdosta kisojen alkumuodollisuuksen ohessa tarjottiin perinteisen jäämeren kalakeiton lisäksi myös kuohujuomaa niin kisailijoille kuin runsaslukuiselle yleisöllekin.

Alkupuheen ja pienen sääntöjen kertaamisen jälkeen kisailijat asettuivat perinteiseen ryhmäkuvaan mistä sännättiinkin Hossanlahdelle tavoittelemaan himoittua Hossa Kilpeä. Kilpeen on siis jo raapustettu 9 venekunnan nimet ja kymmenettä nimeä lähti tavoittelemaan 11 eri venekuntaa niin yksi- kuin kaksimiehistöisinä versioina. Iso osa venekunnista näytti luottavan jo useampana vuonna tulosta tuottaneeseen mato-onkeen, muutama venekunta luotti vielä perinteiseen heittokalastukseen ja vetouisteluun.

Hossanjärvi näytti taas luonteensa ja nopeasti oli havaittavissa että mato-onkimiehet ja -naiset ovat tänäkin vuonna menestyksekkäitä. Tilanteen kuriin saamiseksi kisajärjestäjät pohtivatkin pieniä sääntöuudistuksia jotka saatetaan toteuttaa seuraavana vuonna, mutta mahdollisista muutoksista informoidaan hyvissä ajoin ennen ensi vuoden kisoja.

Vähän vaihtelevista keleista huolimatta kisa päästiin läpi kohtuullisen kuivissa oloissa ja ilman havereita. Selkeitä sääntörikkomuksia ei ollut tai ei ainakaan havaittu, joten yhtään venekuntaa ei tarvinnut sulkea ulos kilpailusta. Tiukan kolmetuntisen vavanheilutuksen jälkeen juhlakisan voittajiksi selviytyivät Eetu ja Perttu Kemppasen venekunta selkeällä erolla seuraaviin. Lopulliset tulokset ja kalojen painot alla.


Tulokset 2016:

1. Eetu ja Perttu Kemppanen 5,16 kg

3. Tiia Leinonen ja Markku Manninen 3,97 kg

2. Jukka Manninen ja Esa Oksanen 2,09 kg


4. Jani Karvonen ja Susanna Tolonen 1,94 kg. 5. Tiina ja Kalervo Kaltio 1,81 kg.6. Teemu Karvonen ja Sauli Holappa 1,38 kg. 7. Antti Huuhtanen ja Markus Oikarinen 1,03 kg. 8. Jyrki Oikarinen 0,11 kg. Sijat 9 - 11 ei saalista: Matti Oikarinen, Lari Ojalehto, Mika Karvonen.

Isompien kalojen pysyessä piiloissaan suurimman kalan kilpailun voittamiseen ei tänä vuonna tarvinnut isoa kalaa Suurimman kalan kisan voittivat Jukka ja Esa reilun kokoisella ahvenella.


Suurin kala
Jukka Manninen ja Esa Oksanen, ahven 250 gr


Pienvenekalastuksen erikoispalkinto luovutetaan perinteisesti henkilölle joka on ansiokkaasti kannattanut jollakisojan ylevää aatetta ja henkeä. Tänä vuonna palkinto annettiin Antti Huuhtaselle.


Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Antti Huuhtanen

Jälleen kerran erityiskiitokset Kaija Toloselle ja Kuusamon Uistimelle vuosiuistinten toimittamista. FC Hossa kiittää niin kaikkia kilpailijoita ja yleisöä, ensi kesänä taas tavataan samoissa merkeissä.
Vuoden 2015 Pienevenekalastuksen Suomen mestareiksi Susanna Tolonen ja Jani Karvonen


Tänä vuonna ilmojen haltiatar ei aikaisempien vuosien tapaan näyttänyt parastaan, mutta kisa saatiin vedettyä läpi vallitsevaan kesäsäähän nähden ihan kohtuullisessa kelissä. Sää oli pilvinen ja viileä, mikä ei mahdollisen kalansaaliin kannalta ollut ollenkaan huono. Perinteisesti kisa on saatu viettää jos ei hellesäässä niin vähintäänkin auringon paisteessa, mikä ei kalansaaliin kannalta yleensä ole ollut paras keli.

Tänä vuonna Hossa-kilven tavoitteluun lähti 12 venekuntaa, mukana oli niin vanhoja konkareita kuin muutamia uusiakin. Kalusto oli pääosin jo vanhaa tuttua tavaraa, mutta oli joukossa yksi kokonaan uusi jolla Jukka Mannisen tekemänä. Erikoisen mutta erittäin käytännöllisen oloinen jolla oli tehty kokonaan muovista, kuvia jollasta löytyy vuoden 2015 kuvakollaasista.

Jotta kenelläkään ei tarvinnut lähteä kisaan tyhjin vatsoin kisan alkuun nautittiin jo perinteeksi muodostunut jäämeren kalakeitto kahveineen. Suuri kiitos ruokahuollon tytöille lounaan järjestämisestä! Alkusanojen ja kisan sääntöjen kertaamisen jälkeen kisailijat lähetettiin järvelle saaliin perään. Kuten kelistä olettaa saattoi, tänä vuonna saatiin jopa muutama mitat täyttävä hauki ja kisasaaliina uusi tuttavuus säyne.

Kisan aikana sää pysyi onneksi pääosin kuivana, joten kisailijat  pysyivät ainakin ulkoisesti kuivina. Kolmetuntisen rykäisyn jälkeen venekunnat palasivat rantaan punnitsemaan saaliinsa. Tänä vuonna kisan ratkaisu oli erityisen dramaattinen ja jopa katkerakin yhden venekunnan osalta. Minnan ja Jannen venekunnan saama hauki hylättiin yhden sentin alamittaisena koska kisassa käytettävä hauen alamitta on 50 cm. Hauen hylkäämisen takia venekunta tippui varmalta ensimmäiseltä sijalta palkintosijojen ulkopuolelle neljänneksi. Lisäksi kaikki kolme palkinnoilla ollutta venekuntaa olivat muutaman sadan gramman sisällä.

Punnituksen jälkeen vuoden 2015 voittajiksi valikoitui Susanna Tolosen ja Jani Karvosen venekunta, paljon onnea voittajille.

Tulokset 2015:

1. Susanna Tolonen ja Jani Karvonen 3,33 kg

2. Darja Salonen ja Perttu Kemppanen 3,27 kg

3. Eetu Kemppanen ja Markku Manninen 3,20 kg


4. Minna Väätäjä ja Janne Manninen 3.02 kg. 5. Tiina ja Kalervo Kaltio 1,69 kg.6. Jukka Manninen ja Esa Oksanen 1,50 kg. 7. Sauli Holappa ja Teemu Karvonen 1,48 kg. 8. Antti Huuhtanen 1,16 kg. 9. Lari Ojalehto ja Mika Karvonen 1,08 kg. 10. Tero Järvelin 0,91 kg. 11.  Jyrki Oikarinen  0.17 kg. 12. Matti Oikarinen, ei tulosta.

Suurimman kalan sai kisan ensikertalainen Tero Järvelin.

Suurin kala
Tero Järvelin, hauki 0,91 kg


Pienvenekalastuksen erikoispalkinto luovutetaan perinteisesti henkilölle joka on ansiokkaasti kannattanut jollakisojan ylevää aatetta ja henkeä. Palkinto annettiin tänäkin vuonna oikeutetusti Jukka Manniselle, joka rakensi kisoihin uljaan ja upean jollan työtunteja säästelemättä


Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Jukka Manninen

Erityiskiitos Kaija Toloselle ja Kuusamon Uistimelle palkintouistinten toimittamisesta. Järjestäjät kiittävät kaikkia kisoissa mukana olleita, ensi vuotta ja 10 v juhlakisoja odotellen!Vuoden 2014 Pienevenekalastuksen Suomen mestarit Eetu ja Perttu Kemppanen

Perinteiden mukaisesti kilpailut järjestettiin taas erinomaisessa säässä. Tänä vuonna oli mahdollisuus jopa osallistujajaennätykseen, mutta muutaman hulttiokilpailijan harmillinen poisjäänti tiputti osallistujat viime vuosina vakiintuneeseen noin kymmeneen venekuntaan. Kisoissa nähtiin muutama uusikin osallistuja, joista toivottavasti saadaan lisää vakituisia kilpailijoita.

Alkuseremonioiden jälkeen kisailijat lähetettiin vesille saaliin perään. Oliko aurinkoisen kisasään vai kilpailijoiden saamattomuutta, mutta suurempia kaloja ei kisassa saatu taaskaan yhtään. Uistelijat ja heittokalastajat eivät saaliilla juhlineet joten onkimiehet  ja -naiset korjasivat taas potin.

Kilpailun voittajaksi ja Hossa Kilven haltijoiksi nousivat Eetu ja Perttu Kemppanen kohtuullisella tuloksella 5,76 kg. Perinteiden mukaan kolmella voitolla saa kiertopalkinnon pysyvästi omakseen. Eetulle kunniakas voitto oli jo kolmas, mutta koska venekunta on ollut joka vuosi eri, ei järjestäjien sekä tulevan kisabudjetin onneksi kiertopalkintoa tarvinnut antaa pois.


Tulokset 2014:

1. Eetu ja Perttu Kemppanen 5,76 kg

2. Minna Väätäjä ja Janne Manninen 2,47 kg

3. Jukka Manninen ja Tuomas Kemppanen 1,81 kg


4. Jyrki Oikarinen 1780 g. 5. Matti Oikarinen ja Kyntö-Toni 950 g. 6. Maria Tero 662 g. 7. Mika Karvonen 340 g. 8. Teemu Karvonen ja Sauli Holappa 247 g. 9. Virpi ja Janne Turunen 162 g. 10. Jussi Karvonen ja Timo Seppänen, ei tulosta.

Tänä vuonna kokonaiskilpailun voittajat saivat myös suurimman kalan mutta palkintojen tasaisemman jakautumisen mahdollistamiseksi kilpailun jury päätti jakaa suurimman kalan palkinnon toiseksi suurimman kalan saajille.

Suurin kala
Matti Oikarinen ja Kyntö-Toni, ahven 270 g

Pienvenekalastuksen erikoispalkinto luovutettiin tänä vuonna Jukka Manniselle. Jukka on ansiokkaasti osallistunut  kaikkiin Pienevenekalastuksen SM kisoihin, jonka johdosta palkinto hänelle myönnettiin.

Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Jukka Manninen

Järjestäjät kiittävät kilpailijoita ja katsojia mahtavista kisoista, ensi vuotta odotellen.


Vuoden 2013 Pienevenekalastuksen Suomen mestareiksi
Tiia Leinonen ja Eetu Kemppanen

Pienevenekalastuksen Suomen mestaruuskilpailut vietettiin jälleen kerran erinomaisessa säässä ja vielä paremmassa seurassa. Kisojen alkuun nautittiin perinteiseen tapaan Jäämeren kalakeitto, jonka tarpeet muutama FC Hossan aktiivijäsen kävi noutamassa jäämerestä, tällä kertaa Grovfjordista, läheltä Narvikia. Alkutervehdyksen ja sääntöjen kertauksen jälkeen päästettiin venekunnat vesille saalistamaan.

Kalaa yritettiin monella eri kalastustyylillä mutta edellisten vuosien tapaan suuret kalat loisti poissaolollaan, joten uistelu- ja virvelimiehet eivät olleet tänäkään vuonna vahvoilla. Kisan loppuvaiheessa oli jopa havaittavissa pientä antautumisen makua kun osa venekunnista tyytyi selvästi vain nauttimaan hyvästä säästä ja virvokkeista jättäen itse kalastuksen hieman vähemmälle. Taktiikan vaihtokaan kesken kisojen ei juuri muuttanut tulosta, voittavenekunta kun oli jo ehtinyt saada selkeän kaulan jo alkuvaiheessa kisaa.

Kolmetuntisen kalastussession jälkeen oli selvää että onki- ja pilkkitaktiikan valinneet venekunnat olivat vahvoja kandidaatteja tämän vuoden Hossa Kilven kantajiksi. Punnituksessa yksi venekunta oli selvästi yli muiden, tuplaten kilomääräisen kisaennätyksen. Uusi kisaennätys kirjoitetaan nyt luvuin 16.2 kg.

Tulokset 2013:

1. Tiia Leinonen ja Eetu Kemppanen 16.2 kg

2. Heli Jylhä ja Perttu Kemppanen 11.7 kg

3. Markku Manninen ja Tuomas Kemppanen 3.2 kg


4. Jukka Manninen ja Esa Oksanen 2580 g. 5. Antti Huuhtanen 2840 g. 6. Teemu Karvonen ja Sauli Holappa 1.85 kg. 7. Kimmo Karvonen 470 g. Mika Karvonen, ei tulosta. Matti Oikarinen ja Harri Jäntti, ei tulosta. Jyrki Oikarinen, ei tulosta.

Suurin kala
Sauli Holappa ja Teemu Karvonen, ahven 600 g

Perinteen mukaan Pienvenekalastuksen erikoispalkinto luovutetaan henkilölle/henkilöille, jotka ovat osoittaneet erityistä intohimoa pienvenekalastuksen aatteelle. Tänäkin vuonna tämän palkinnon olisi voinut luovuttaa useammalle henkilölle, mutta tuomarineuvosto ja kisan järjestäjät päättivät luovuttaa palkinnon kisojan taustaorganisaatiolle, joka vuodesta toiseen täysin pyyteettömästi työskentelee kisojen järjestelyissä ja taustavoimissa mahdollistaen kisojen järjestämisen.

Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Mari Oikarinen, Anu Keränen, Piia Huuhtanen ja Anu Karvonen

FC Hossa kiittää kaikkia kilpailijoita ja katsojia mukavista kisoista, ensi vuonna taas tavataan samoissa merkeissä!Minna Väätäjä ja Janne Manninen vuoden 2012 Pienevenekalastuksen Suomen mestarit

Vuoden 2012 Pienevenekalastuksen Suomen mestariksi ja ensimmäisenä joukkueena tuplamestaruuden saavuttivat Janne Manninen ja Minna Väätäjä.

Tulokset 2012:

1. Minna Väätäjä ja Janne Manninen 3480 g

2. Susanna Tolonen ja Jani Karvonen 2900 g

3. Sauli Holappa ja Teemu Karvonen 2310 g4. Perttu Kemppanen ja Heli Jylhä 2020 g. 5. Eetu Kemppanen ja Jukka Manninen 960 g. 6. Jyrki Oikarinen 120 g. Manne Teeriniemi ja Tarmo Karvonen, ei tulosta. Matti Oikarinen ja Jussi Oikarinen, ei tulosta. Mika Karvonen, ei tulosta.

Suurin kala
Sauli Holappa ja Teemu Karvonen, ahven 500 g


Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Manne Teeriniemi ja Tarmo KarvonenMika Karvonen vuoden 2011 Pienvenekalastuksen Suomen mestari

Vuoden 2011 Pienevenekalastuksen Suomen mestariksi selviytyi äärimmäisen pienellä marginaalilla Mika Karvonen. Tarkempi kisaraportti julkaistaan myöhemmin.

Tulokset 2011:

1. Mika Karvonen 2390 g

2. Jukka Manninen ja Eetu Kemppanen 2290 g

3. Minna Väätäjä ja Janne Manninen 2160 g4. Jani Karvonen ja Susanna Tolonen 1180 g. 5. Jyrki Oikarinen 1020 g. 6. Markku Manninen ja Tuomas Kemppanen 240 g. Peetu Kemppanen, ei tulosta. Tuomo Siivonen, ei tulosta. Aki ja Jeannie Paasovaara, ei tulosta. Janne ja Virpi Turunen, ei tulosta. 

Suurin kala
Mika Karvonen, hauki 2390 g

Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Peetu Kemppanen
Janne Manninen ja Minna Väätäjä vuoden 2010 Pienvenekalastuksen Suomen mestareiksi

Kautta aikain neljännet  Pienvenekalastuksen SM kilpailut järjestettiin jälleen Hossassa lauantaina 10. heinäkuuta. Aurinkoinen, lämmin, melkeinpä täydellinen sää saatteli 11 venekuntaa taistelemaan mahtavista palkinnoista ja nimensä saamisesta himoittuun Hossa Kilpeen, johon on ikuistettu kaikkien voittajien nimet kisojen alkuajoista lähtien.

Kisat järjestävä organisaatio FC Hossa tarjosi kisailijoilla ennen koitosta perinteistä Jäämeren kalakeittoa, jonka tarpeet oli käyty noutamassa tällä kertaa Grovfjordenista Norjasta. Ehkäpä liiankin hyvä keli kalastajille ei ilmeisesti ollut hyvä kaloille, jälleen kovin kitsaasti Ahti soi antejaan kovasta yrityksestä huolimatta. Kisan startissa oli merkille pantavaa, että hyvin moni venekunta lähti vesille varustettuna pelkillä mato-ongilla. Syynä tähän onkin ehkä se seikka, että kaikkina aikaisempina vuosina voitto on irronnut nimenomaan tälllä varustuksella. Onneksi osa kilpailijoista oli valinnut myös hieman rohkeamman taktiikan, ottaen mukaan jopa uisteluvälineitä.

Kilpailijoita oli saapunut jälleen laajalti, mm Limingasta, Vantaalta, Kempeleestä, Turusta, Kuopiosta, Kajaanista ja hauskaa kyllä myös Kuusamosta. Nähtiinpä kilpailijoiden joukossa myös tuore hääpari, eväinään kalastajille hieman harvinaisempaa materiaalia, shampanjaa ja mansikoita. Hääparin kalansaalis kyllä jäi laihaksi, vaikka tuoreen aviomiehen väitetään olevan ihan kohtuullinen saamamies.  No, ehkä saanti oli parempaa loppuillasta.

Kisoissa nähtiin myös dramatiikkaa yhden venekunnan uppoamisen myötä. Laitamyötäinen tuuli ja pari harkitsematonta liikettä miehistön osalta saivat jollan hörppäämään vettä ja kohta kuultiinkiin kisaradiossa evakuointipyyntö. Kanssakilpailijat olivat onneksi tilanteen tasalla ja korjasivat kaatuneet kisailijat rantaan. Vahingotkin jäivät kohtuullisen pieniksi, tosin pari kännykkää ja vetosettiä jäivät etsimään isäntiään Hossajärven pohjalla.

Kilpailun voittajaksi selviytyi ensimmäistä kertaa Pienvenekalastuksen SM kisoissa kisailevat venekunta Janne Manninen ja Minna Väätäjä Kempeleestä.  Toiseksi tulivat venekunta Juha Möttönen ja Sari Korhonen, kolmanneksi jo kolmatta kertaa mitalisijoille yltäneet Jukka Manninen ja Eetu Kemppanen.

Vuoden 2011 kilpailujen aikataulu on vielä avoin, mutta hyvinkin varmasti kilpailuajankohtana on sama heinäkuinen viikonloppu kuin edellisinäkin vuosina. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan kalakisojen virallisilla nettisivuilla heti kun kisaorganisaatio saa päivämäärän lukkoon. Kiitoksia kilpailijolla ja ensi vuoden kisoja odottellen!

Tulokset 2010:

1. Janne Manninen ja Minna Väätäjä 3310 g

2. Juha Möttönen ja Sari Korhonen 3010 g

3. Jukka Manninen ja Eetu Kemppanen 2410 g


4. Janne ja Mikko Gröndahl 980 g. 5. Perttu Kemppanen 860 g. 6. Janne ja Virpi Turunen 760 g. 7. Mika Karvonen 740 g. 8. Mikko Laamanen 80 g. 9. Tuomo Siivonen ja Jan Hopeavuori, ei tulosta. 10. Antti Huuhtanen ja Teemu Karvonen, ei tulosta. 11. Jyrki ja Matti Oikarinen, ei tulosta. 11.

Suurin kala
Juha Möttönen ja Sari Korhonen, ahven 340 g

Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Jyrki ja Matti Oikarinen

Juha Pikkarainen vuoden 2009 Pienvenekalastuksen Suomen mestari


Järjestyksessään kolmannet Pienvenekalastuksen Suomenmestaruuskilpailut käytiin Hossassa 11.7.2009.  Kilpailut järjestettiin jälleen aikaisempina vuosina hyväksi havaituissa puitteissa Hossan Lomakeskuksen rannassa Hossan kalastuskunnan vesialueella Hossanjärvellä.

Kevyt tihkusade saatteli 11 venekuntaa järvelle kilpailemaan vuoden 2009 tittelistä ja nimestä haluttuun Hossa Kilpeen. Hieman kostean alun jälkeen aurinko alkoi paahtamaan poutapilviseltä taivaalta luoden mitä parhaat edellytykset viihtyisälle iltapäivälle. Hossanjärvi näytti jälleen osalle kilpailijoista olevansa kovin kitsas kalojen suhteen, tänäkin vuonna muutama venekunta jäi kokonaan ilman saalista, mutta hyviäkin saaliita nähtiin. Tiukan mutta rehdin kilpailun voitti rautaisen onkitaidon ja oivan taktiikan valinnut  ainakin hetkeksi hossalaistunut Juha Pikkarainen Kajaanista. Toiseksi kiilasivat discotaktiikalla liikkeelle lähteneet showmiehet Matti ja Jussi Oikarinen, jättäen kolmanneksi viime vuoden mestarit Jukka Mannisen ja Eetu Kemppasen.

Vuoden 2009 kisat sujuivat erinomaisesti, joskin yhden kilpailijan suoritus hylättiin kilpailualueen rajan ylittämisen takia. Kilpailijan kunniaksi mainittakoon omaehtoinen ilmoittautuminen kilpailun jurylle, joka yksimielisesti päätti hylätä kilpailijan muuten niin erinomaisen suorituksen.Tulokset 2009:

 

1. Juha Pikkarainen 5010 g

2. Matti ja Jussi Oikarinen 1400 g

3. Jukka Manninen ja Eetu Kemppanen 260 g


4. Harri Savonen ja JP Paavola 210g. 5. Tuomo Siivonen ja Jan Hopeavuori 80g 6.Mika Karvonen 40g. 7.Jyrki Oikarinen, ei tulosta. 8. Janne Turunen, ei tulosta. 9. Aki ja Jaennie Paasovaara, ei tulosta. 10. Antti Piiparinen ja Harri Jäntti, ei tulosta. 11. Antti Huuhtanen, suoritys hylätty.

Suurin kala
Matti ja Jussi Oikarinen, hauki 1400 g

Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Mika KarvonenJälleen kerran lämmin kiitos tapahtuman osallistujille ja yleisölle! Ensi vuonna tavataan samoissa merkeissä.


Jukka Manninen ja Eetu Kemppanen vuoden 2008 Pienvenekalastuksen Suomen mestareita

Järjestyksessään toiset Pienvenekalastuksen Suomen mestaruuskilpailut käytiin Hossassa 26.7.2008. Suomen mestaruuden voitti venekunta Jukka Manninen / Eetu Kemppanen. Edellisvuoden tapaan kilpailun voitto irtosi jollasta pilkkien ja pääosa voittajavenekunnan saaliista muodostui ahvenista.

Kisatapahtuma järjestettiin Hossanjärvessä, Hossan kalastuskunnan vesialueella. Kalastuskunnan lisäksi tapahtumaa tukivat Hossan Lomakeskus ja Hossan Poropuisto. Lämmin kiitos kilpailun tukijoille. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 14 venekuntaa, joissa yhteensä 24 kilpailijaa. Kilpailijoita oli tullut paikalle ympäri Suomea, mm pääkaupunkiseudulta, Oulusta, Savosta ja muiden osallistujien järkytykseksi useita osallistujia myös Kuusamosta. Kilpailijamäärä oli kasvanut edellisvuodesta kolmella jollalla. Erittäin positiivista oli myös se, että kilpailuun osallistui useita naispuolisia osallistujia. Parhaiten sijoittuneet naispuoliset osallistujat olivat venekunta Eveliina Talja/Berit Viitanen, jotka sijoittuivat kilpailussa seitsemännelle sijalle.

Kilpailutapahtuma alkoi kalakeitolla, jonka jälkeen kilpailun järjestäjät lausuivat aloitussanat. Itse kilpailu alkoi aikataulun mukaisesti klo 13.00. Sää suosi kilpailuja, kisa käytiin pääosin pilvisessä, mutta sateettomassa ja lähes tuulettomassa säässä. Vallinneesta pohjoistuulesta huolimatta kala söi selvästi paremmin kuin edellisvuonna ja lähes kaikki osallistujat saivat tuloksen kilpailusta. Kilpailuun saatiin myös hieman kaivattua dramatiikkaa, kun yhden kilpailijan jolla upposi kilpailun puolessa välissä. Haaksirikkoutunut kilpailija oli varustautunut asianmukaisesti pelastusliivein ja myös apua saatiin nopeasti paikalle, joten henkilövahingoilta ja myös suuremmilta aineellisilta vahingoilta vältyttiin.

Kilpailu oli huomattavasti tasaisempi ja tasokkaampi kuin edellisvuoden kilpailu, joskin kolmen kärki oli selvästi omilla kiloluvuillaan. Edellisvuotta paremmat kalastusolosuhteet näkyivät kisan tuloksissa; Kun edellisvuoden kisassa menestyivät ainoastaan onki- ja pilkkimiehet, niin tällä kertaa kärkipään sijoituksia napsivat myös uistimilla kalastaneet kilpailijat.

Manninen / Kemppanen venekunnan Suomenmestaruus ratkesi pitkälti venekunnan tasaisen esityksen turvin. Venekunta nosti ahventa pilkillä eleettömän varmasti lähes koko kilpailu ajan, kun muilla kilpailijoilla oli välissä pitkiä kalattomia jatkossa. Esitys toi kaksikolle SM-kultaa selvällä erolla ja nimen kisan kiertopalkintoon, Hossa-Kilpeen. Toiseksi kilpailussa sijoittui Jyrki Oikarinen, joka palkittiin myös kilpailun suurimmasta kalasta. Perattuna 3 430 grammaa painanut hauki tuli pyytäjänsä mukaan aikamoisena onnenkantamoisena aivan kilpailun lopussa. Kolmanneksi sijoittui oululainen venekunta Ari Juola ja Alpo Illikainen, joiden mitaliketju sai jatkoa edellisvuoden hopeasijan jälkeen.

Varsinaisten SM-mitalien lisäksi kilpailun järjestäjät päättivät jakaa erityisen tunnustuksen omistautumisesta pienvenekalastukselle. Tunnustuspalkinnon saivat toisena vuotena peräkkäin veljekset Matti ja Juho Oikarinen, joiden ”Ahvenanmaa-look” herätti paljon huomiota kanssakilpailijoissa ja yleisössä.

Varsinaisten kilpailutapahtumien jälkeen tilaisuus jatkui illanvietolla Hossan lomakeskuksessa, jonka ranta ja tilat tarjosivat jälleen erinomaiset puitteet kilpailujen järjestämiseen.

Kaikkiaan kilpailut onnistuivat järjestäjien näkökulmasta hyvin ja myös kilpailijoilta saatu palaute oli pelkästään positiivista. Jatkossa kisaa kehitetään maltillisesti; Kilpailupaikka ja säännöt säilynevät jotakuinkin ennallaan ja osallistujamäärä pyritään kasvattamaan maltillisesti.

Kesän 2009 SM kilpailut järjestetään alustavan aikataulun mukaan 11.7.2009. Aikataulu varmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Seuraavan kilpailun osallistujatavoitteeksi on asetettu 20 venekunnan rajan rikkominen.

 

Tulokset 2008:

 

1. Jukka Manninen ja Eetu Kemppanen 6390 g

2. Jyrki Oikarinen 5090 g

3. Ari Juola ja Alpo Illikainen 3400 g

 

4. Antti Huuhtanen ja Teemu Karvonen 2480 g 5. Janne Turunen 1990 g 6. Antti Piiparinen ja Harri Raappana 1370 g 7. Eveliina Talja ja Berit Viitanen 1230 g 8. Mikko ja Nana Laamanen 1080 g 9. Jani Karvonen, Tero Nyman 570 g 10. Juha Möttönen 400 g 11. Virpi Oikarinen ja Tiina Juntunen 170 g 12. Tuomo Siivonen 120 g 13. Mika Karvonen ei tulosta 14. Matti ja Juho Oikarinen ei tulosta

 

Suurin kala
Jyrki Oikarinen, hauki 3430 g

Erikoispalkinto omistautumisesta pienvenekalastukselle
Matti ja Juho OikarinenEnsimmäinen Pienvenekalastuksen Suomenmestaruuskilpailu käytiin Hossassa

Ensimmäinen Pienvenekalastuksen Suomen mestaruuskilpailu käytiin Hossassa 21.7.2007. Suomen mestaruuden otti ylivoimaisen esityksen jälkeen kempeleläinen Mikko Laamanen. Laamanen hallitsi parhaiten vaikeat olosuhteet ja kruunasi Suomen mestaruuden voittamalla lisäksi kilpailun suurimman kalan palkinnon.

Kisatapahtuma järjestettiin Hossanjärvessä, Hossan kalastuskunnan vesialueella. Kalastuskunnan lisäksi tapahtumaa tukivat Hossan Lomakeskus ja Hossan Poropuisto. Lämmin kiitos kilpailun tukijoille. Kilpailuun osallistui kaikkiaan kymmenen venekuntaa, joissa yhteensä 13 kilpailijaa. Alun perin asetettu viiden venekunnan osallistujatavoite siis saavutettiin kaksinkertaisesti. Kilpailijoita oli tullut paikalle ympäri Suomea, mm Helsingistä, Oulusta, Savosta ja jopa Kuusamosta.

Kilpailutapahtuma alkoi kalakeitolla, jonka jälkeen kilpailun järjestäjät lausuivat aloitussanat. Itse kilpailu alkoi aikataulun mukaisesti klo 13.00. Kisa alkoi kauniissa puolipilvisessä kesäsäässä, mutta kalan syönti osoittautui heti alkuun erittäin heikoksi. Hauki ei syönyt lainkaan, mikä oli osalle kilpailijoista suuri takaisku. Hossanjärvessä on erittäin vahva haukikanta, mutta nyt ei veneeseen saatu yhtään alamitan (50 cm) täyttävää yksilöä. Suomen kesä 2007 on ollut sääolosuhteiltaan vaihteleva, eikä kisapäivä tehnyt tähän poikkeusta. Kauniin kesäsään lomassa kilpailualueen ylitti pari saderintamaa, joiden aikana tuli myös kovia tuulen puuskia, jotka laittoivat kilpailualusten merikelpoisuuden kovalle koetukselle. Kaikilta haavereilta kuitenkin vältyttiin.

Kilpailussa menestyivät parhaiten venekunnat, jotka pystyivät nopeimmin reagoimaan olosuhteisiin ja siirtymään ahvenen kalastukseen. Myös venekuntien varustelu korostui; osa venekunnista oli varautunut tilanteeseen mato-onkien ja pilkkivapojen keralla ja tämä ratkaisikin kulta- ja hopeamitalien kohtalon.

Kilpailun voittanut Mikko Laamanen löysi kilpailun ensimmäisen tunnin jälkeen ahvenparven, josta nousivat pilkillä voittokalat 2 480 g ahventa, mistä muodostui voittotulos 7 440 grammaa (ahvenen kerroin kolme). Tämä toi Mikolle SM-kultaa ja nimen kisan kiertopalkintoon, Hossa-Kilpeen. Samasta paikasta nousi myös suurimman kalan palkinnon tuonut 160 gramman ahven. Toiseksi kilpailussa sijoittui oululainen venekunta Ari Juola ja Alpo Illikainen ja pronssi meni Kuusamoon Tuomo Siivoselle. Tarkemmat tulokset ohessa.

Varsinaisten SM-mitalien lisäksi kilpailun järjestäjät päättivät jakaa erityisen tunnustuksen omistautumisesta pienvenekalastukselle. Tunnustuspalkinnon saivat veljekset Matti ja Jussi Oikarinen, joiden merirosvoaiheinen kisailme ei jättänyt ketään kylmäksi.

Varsinaisten kilpailutapahtumien jälkeen tilaisuus jatkui illanvietolla, johon kuului mm. saunomista, yhteislaulua ja seuraleikkejä… Tästä ei sen enempää.

Kaikkiaan kilpailut onnistuivat järjestäjien näkökulmasta hyvin ja myös kilpailijoilta saatu palaute oli pelkästään positiivista. Jatkossa kisaa kehitetään maltillisesti; Kilpailupaikka, -aika ja säännöt säilyvät jotakuinkin ennallaan, tosin pientä viilausta tarvitaan.

Kesän 2008 SM kilpailut järjestetään tulevan vuoden heinäkuussa. Ilmoittautumisaika ensi vuoden kisoihin alkoi jo 22.7.2007 kello 00.01, jolloin ensimmäiset osallistujat varmistivat tulonsa ensi vuoden kisoihin. Kannattaa siis pitää kiirettä jotta ehtii mukaan,  ensi vuoden kisat pidetään alustavasti 26.7, tarkennus tähän saadaan syys-lokakuun aikana. Seuraavan kilpailun osallistujatavoitteena on saavuttaa 15 venekunnan raja.
Tulokset 2007:

1. Palkinto
Mikko Laamanen, 7440g

2. Palkinto
Ari Juola & Alpo Illikainen, 2760g

3. Palkinto
Tuomo Siivonen, 2280g

Suurin kala
Mikko Laamanen, ahven 160g

Erikoispalkinto
Matti ja Jussi Oikarinen


Järjestäjien puolesta lämmin kiitos tapahtuman osallistujille ja yleisölle!
© FC Hossa 2016 - All rights reserved ! - Layout by HemiPlace.com
 
Sponsorit


Mainostilaa vuokrataan
Haluatko mainostaa yritystäsi? Ota yhteyttä!